Sokszor indul el egy weboldal ötlete azzal, hogy ugyan megvan, mi legyen a témája (mondjuk cipőket akarunk eladni rajta), van néhány kép meg szöveg, de semmi más, és így keresünk kivitelezőt. Ezekben az esetekben gyakran kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy becsapva érezzük magunkat. Ugyan nem tudjuk, milyen legyen az oldal, de az biztos, hogy úgy nem jó, ahogy a kivitelező javasolja. Ebből hosszas viták, elégedetlenség, rossz szájíz következhet.

Hogyan lehet ezt elkerülni?

Az egyik legfontosabb dolog, ha weboldalt szeretnénk, a terv. Amennyiben nem igazán tudjuk, hogy milyen lehetőségek vannak, ezért nem is tudunk ezzel gondolkodni, akkor keressünk olyan weboldalakat a neten, amik hasonló dologgal foglalkoznak, mint amivel mi. Ha cipőket szeretnénk online értékesíteni, akkor vizsgáljunk meg számos cipős webáruházat, és nézzük meg, hogy néznek ki, milyen elemek vannak rajtuk, miket tudnak. Ez ad egy elképzelést, kiindulópontot a sajátunkhoz.

Ezután üljünk le, és akár egy papíron, ceruzával tervezzük meg, hogy a mi weboldalunknak milyen legyen a szerkezete. Pl: mi legyen a fejlécben, hol legyen a menü, legyen-e oldalsáv vagy sem, milyen főbb aloldalakból álljon a shop részen kívül (pl. rólunk, kapcsolat, blog…stb). Milyen szállítási, fizetési opciókat szeretnénk beletenni? Milyen legyen a színvilág? Ki a célközönség? Pl. ha női cipőket árulunk, akkor legyenek nőies színek, ha gyerekcipőket, akkor vidámabb, élénk színek. Ezt is el lehet lesni más, hasonló külföldi oldalakról.

Rajzoljuk le az egyes oldalakat, és próbáljuk elképzelni, hogy kb. milyen legyen. Gyűjtsük össze az ellesett oldalak linkjeit, és döntsük el, hogy azokból mit szeretnénk a mi oldalunkon is látni. Pl. nagyon szimpatikus az egyik oldalon a menüsor, a másikon a terméklap, a harmadikon pedig a lábléc. Ezeket írjuk össze.

Ezután minden összegyűjtött, lerajzolt, végiggondolt ötletet tegyünk bele egy e-mailbe, és ezzel kérjünk árajánlatokat. Ha van egy határozott elképzelésünk, akkor sokkal könnyebb elérni a kivitelezőnél, hogy olyat készítsen, amilyet szeretnénk. Ráadásul egy pontos elképzelésre könnyebb árajánlatot is adni.

Legyen egy igazán ütős, esztétikus és az elképzeléseinek megfelelő weboldala!

Az összeírt tervét küldje el nekünk, és kérjen árajánlatot: contact@uzletiweboldal.com