A “szépség” titka

Mutatok egy esztétikus minta weboldalt, amit én készítettem:

 

Ez egy kész weboldal csomag, amibe az ügyfélnek csak a tartalmat kell kicserélnie a saját képeire, szövegeire. Na igen, de amikor ez megtörténik, akkor az eredmény vajon ugyanilyen kellemes, esztétikus lesz? Nem valószínű. Ugyanis az esetek jó részében (tapasztalatból mondom)  az ügyfél képei nem ilyen szépek és jó minőségűek, mint ami most a mintában fent van. Ezért csalóka bármilyen sablont is megvásárolni, mert a demo oldalak mindig nagyon jól néznek ki, és amikor a saját oldalunkon akarjuk használni, akkor szétesnek, csúnyák lesznek, vagy csak nem lesznek annyira szépek.

Ez azért van, mert a weboldalak nagy részénél a látogatói élményt a feltöltött és megfelelően elhelyezett képek adják. Az oldal szerkezete, betűtípusa másodlagos, mivel a legelső benyomást az esztétikus (vagy gyatra minőségű) fotók adják. Meghatározzák az egész oldal karakterét. Hiába szeretnénk pl. lágy, nőies oldalt létrehozni, hiába használunk pasztell színeket és finom betűtípusokat, ha utána sötét, harsogó vagy kemény fotókkal tarkítjuk az oldalt. Az eredmény ízléskatasztrófa lesz.

Mi az, amit tehet?

Mindenképp szerezzen be olyan képeket, amiknek elég nagy a felbontása, és harmonikusan illeszkednek az oldal stílusához.  Ezt megteheti pl. úgy, hogy stock fotókat vásárol (ez persze nem olcsó mulatság, viszont óriási a kínálat, és magas a minőség), vagy profi fotóssal készíttet jó minőségű fotókat (a termékeiről, szalonojáról, vagy bármiről, ami az Ön oldalára kell). Esetleg maga is megteheti, ha van olyan gépe, ami képes nagy felbontású fotók készítésére. Mobillal készített alacsony felbontású képek az esztétikai élmény koporsószögei lesznek, ezért határozottan nem ajánlom! Ha bizonytalan abban, hogy milyen képeket használjon, kérjen tanácsot a webdesignerétől.

Az esztétikus képek optimalizálása

FONTOS! A nagy felbontású képeket először optimalizálni kell, különben kegyetlenül lelassítják az oldal betöltődését. (Azaz a látogatók csendben le is lépnek, mert nekik nincs idejük arra, hogy ezt megvárják.) Vannak online megoldások is, amik minőségvesztés nélkül képesek tömöríteni a képeket, vagy egy komolyabb grafikai program is meg tudja oldani.

Online képtömörítő

Néhány tipp a méretek meghatározásához:

  • Ha teljes képernyő szélességű slideshow-ba szánja a fotót, akkor a szélessége 1920px legyen. A magassága akkora, amilyen nagyra akarja a sávot.
  • Ha egy oldalban vagy bejegyzésben fogja használni a képet (mint pl. ahogy én az előbb), akkor maximum 800px szélességre van szükség.
  • Ha az oldalsávban vagy egy cikken belül kicsiben akar valamit megjeleníteni, akkor pedig elég a 350px szélesség is.
  • Minden képfájl méretet próbáljon 500Kbyte alatt tartani. Az ennél nagyobb képek lassan jönnek be. Minél kisebb a fájlméret, annál jobb.

Feleslegesen ne töltsön fel nagy méretű képeket, mert az oldal sebessége és ezzel együtt a Google helyezése is bánni fogja.

Ha szeretne olyan weboldalt, mint amit mutattam fent, akkor

írjon nekem!