“Olcsó húsnak híg a leve” – mondja a magyar közmondás.  Mit jelent ez akkor, ha weboldalakról beszélünk?

Mit tud, illetve nem tud egy olcsó weboldal, aminek „híg a leve”, és miért van ez így?

Egy olcsó weboldal általában ingyenes, nyílt forráskódú programokból áll. A nyílt forráskódú azt jelenti, hogy nem egy cég vagy egy személy tulajdonában van, hanem több, egymástól független személy készítette és fejlesztgeti (akár Ön is beszállhat a fejlesztésébe, ha ért hozzá) önkéntes munkával. Ilyen például a manapság egyre népszerűbb WordPress, ami a weboldal alapmotorja. Ezzel nincs is gond addig, amíg akadnak programozók, akik felelősséget vállalnak a naprakészen tartásáért, fejlesztéséért. A WordPress azért maradt fenn, és terjedt el egyre szélesebb körben, mert folyamatosan teremtik.

A legtöbb kisebb program azonban, ami a specializált funkciókat látja el, mint pl. üzenetküldés, megjelenés (sablon), térkép megjelenítése…stb. gyakran meglehetősen fapados, ritkán frissítik, vagy sosem, és az idő elteltével egyre nagyobb biztonsági kockázatot jelent az oldalon. (A weboldal biztonságról itt írtam részletesen: https://uzletiweboldal.com/weboldal-biztonsag-mekkora-az-eselye-egy-tamadasnak/). Ha ezeken keresztül találnak rá a rosszindulatú pásztázó robotok az oldalra, akkor komoly károkat tudnak okozni az elhelyezett kódjaikkal; gyakran az egész weboldalt újra kell építeni miattuk.

Egy kicsit kitérnék az ingyenes sablonokra is. Dolgoztam ilyenekkel, főleg a pályafutásom elején, mert én is arra törekedtem, hogy az embereknek minél olcsóbban tudjak weboldalt készíteni. (Nem árulom el, milyen alacsony áron dolgoztam. A marketinges barátnőm kisebb szívbajt kapott, amikor meglátta. 🙂 ) Szóval van bőven tapasztalatom ezekkel. Az egyik első probléma velük, hogy össze-vissza néznek ki. Ez azt jelenti, hogy még ha a demó oldal (ahol bemutatják a sablont működés közben) jól is mutat, amikor feltelepíti azt a saját oldalára, az egész szétesik, és rettenetesen tud kinézni. Nagyon komoly, idegtépő munka kiigazítani különböző egyedi stíluskódok írásával, mire valahogy összeáll.

A másik probléma velük a frissítés hiánya. Ezeket az ingyenes sablonokat hamar magukra hagyják a fejlesztők, hiszen senki sem szeret/tud ingyen dolgozni hosszútávon, valamiből meg is kell élni. Ilyenkor aztán egyrészt hangosan kiabáló biztonsági réssé válnak, másrészt ahogy fejlődik alattuk az alapmotor (pl. WordPress), úgy egyre kevésbé lesznek kompatibilisek az új frissítésekkel, egy-egy funkciójuk egyszerűen nem működik tovább rendesen. Egy harmadik probléma pedig az, hogy általában szegényes a funkciókészletük, ezért ezeket a hiányosságokat további számos, ingyenes (vagy akár fizetős) programmal kell pótolni. Minden egyes extra program további kompatibilitási és biztonsági kockázatot jelent az oldalon.

Az olcsó weboldalak tehát gyakran igénytelen, ilyen-olyan programokból összeragasztott tákolmányok, amit az első komolyabb WordPress frissítés vagy weboldal elleni támadás elfúj, mint a mesében a farkas a malacka szalma házát. Nem mindegyik ilyen, félreértés ne essék. Vannak olyan weboldalkészítők, akik profin dolgoznak, de karitatív, megértő hangulatban élik az életüket (mint én egykoron), azaz fillérekért dolgoznak, és szép csendben felkopik az álluk (ahogy ez velem is megtörtént).

Van egy olyan verzió is, hogy ismerős leprogramozza Önnek ingyen, vagy jelképes összegért.

Ekkor a következő problémákba futhat bele. A kódot csak ő ismeri, senki más nem tud belenyúlni, ezért ha ő „elmegy”, eltűnik, akkor Ön ottmarad egy egyre amortizálódó, egyre kevésbé biztonságos weboldallal, amihez hozzá sem tud nyúlni, és mást sem tud megkérni, hogy frissítse, fejlessze tovább Önnek. (Ez egyébként akkor is megtörténhet, ha vagyonokat költ egy egyedi programozású weboldalra. Landoltak már nálam ilyen pórul járt ügyfelek.) Mindig ragaszkodjon a könnyen frissíthető, akár Ön által is kezelhető weboldal megoldásokhoz!

Szóval valójában mennyibe kerül Önnek egy ilyen weboldal?

Ha újra kell csinálni, akkor kapásból a duplájába, hacsak nem szívja fel magát, és bíz meg egy profit, ami viszont húzós történet lehet, mert az igazi profik nem dolgoznak fillérekért. Ha értékes adatai voltak fent, mondjuk egy komplett webáruház termékekkel, vevő elérhetőségekkel stb. akkor a kár felbecsülhetetlen lehet. Ha támadást kapott a weboldala, és tele lett kártékony kódokkal, akkor a tárhelyszolgáltató le is tilthatja az oldalt azért, hogy ne terjedjen át a fertőzés a többi weboldalra. Ezenfelül a látogatói sincsenek biztonságban, könnyen a gépük is megfertőződhet, ha Önnél tesznek látogatást.

Mi az amit muszáj megfizetni azért, hogy később ne legyen ráfizetés?

  • Egyik fontos befektetés a profi sablon. Lehetőleg megbízható, stabil készítőtől, aki már régóta ott van a piacon. Egy ilyen sablonnak megvan az ára, de hosszú távon kevesebbe kerül a fentebb felsoroltak miatt. Mit nyer vele: esztétikus, kevés hozzáadott kóddal testreszabható, rendszeresen adnak ki hozzá frissítéseket, és általában jónéhány alapfunkciót tartalmaz, amit nem kell külön programokkal pótolni, ezért biztonságos is.
  • Van néhány specializált program, amiből a fizetős verziót érdemes megvenni azért, mert abban sokkal több funkció van, simábban működik, és általában jár hozzá segítőkész, komoly terméktámogatás is.
  • Profi, barátságos és türelmes weboldalkészítő. Ha talál egy ilyet, akkor érdemes belefektetnie kicsit több pénzt az ő munkájába. Cserébe olyan szolgáltatást és weboldalt kap, amivel bátran kiállhat a netes közönség elé. Valószínűleg professzionális látvány, gördülékeny weboldal használhatóság, kiemelkedő látogatói élmény, és biztonság az, amit kap cserébe. Ráadásul meg fogja Önt tanítani arra, hogy hogyan kezelje az oldalát, tegyen fel új tartalmakat, vagy módosítsa a képeket, szövegeket.
  • Érdemes havi karbantartásra is előfizetnie, ami biztosítja, hogy a weboldala kezdeti jó állapota hosszú ideig fennmaradjon.

Ha olyan weboldalba fektet, ami esztétikus, biztonságos, jól használható, akkor kevés további költsége és idegeskednivalója lesz vele. Miért adná alább?