Több, mint 10 éves tapasztalatom van a weboldalkészítés területén, ezért mondhatom, hogy volt lehetősége kikristályosodnia számomra annak, hogy mi az amitől jó lesz egy weboldal, mi az, aminek minimálisan meg kell felelnie, és mitől lesz olyan hatása, amit ha meglátnak a látogatók, azt mondják majd, hogy “Wow!“.

Nulladik pont!

A weboldalnak kell, hogy legyen valamilyen célja. Csak azért ne készítsünk weboldalt, hogy legyen, csak mert divat. Az internet ma már egy olyan hatalmas hálózat, ahol egy-egy oldal anélkül tűnhet el a süllyesztőben, hogy egyáltalán valaki észrevette volna. Olyan, mintha az ablakon keresztül egyenesen a kukába szórtuk volna ki a pénzt vagy a ráfordított időt. Azonban, ha bármi módon fel tudjuk hívni az emberek figyelmét arra, hogy itt van valami érdekes, hasznos, netalán vásárolni is lehet jó terméket, jó áron, akkor már érdemes pénzt és energiát fordítani rá. Ennek azonban a nulladik lépése az, hogy eldöntsük, mit akarunk elérni a weboldalunkkal. A látogatók telefonáljanak, iratkozzanak fel hírlevél sorozatra vagy töltsenek ki egy ajánlatkérőt? Netalán egyeztessenek időpontot vagy rendeljenek meg egy szolgáltatást? Ha ezt meghatároztuk, akkor jöhet a tervezés, annak kitalálása, hogyan fog ez a cél megvalósulni.

A lista

Most következzen egy lista, nem fontossági sorrendben, amit én gondolok egy jó weboldalról (amit naranccsal írtam, az szerintem az abszolút minimum):

 • esztétikus (szép, gyönyörű) – jó ránézni, gyönyörű, szívesen elidőz rajta az ember pusztán azért, mert jól néz ki
 • prémium (a magas minőség és a “ezek profik”) érzését kelti a látogatókban – nemcsak esztétikus, hanem azt is sugallja, hogy itt profik állnak a háttérben (mármint Ön és a cége)
 • van konkrét célja, és el is éri azt (pl. érdeklődők gyűjtése, felíratás (információ kérés és elfogadás), értékesítés… stb. – amiről az előbb beszéltem)
 • felhasználóbarát – a látogatóknak nem okoz problémát a weboldal használata. Mert ha igen, akkor lelépnek. Ha megtalálják amit keresnek, és szívesen szétnéznek még további információért, akkor hosszabb ideig ott maradnak. Minél tovább vannak a weboldalon, annál nagyobb az esélye, hogy az oldal eléri a célját.
 • egyszerű, áttekinthető a szerkezete, könnyű rajta megtalálni bármit – azaz ne gondolkodjon bonyolult menümélységekben. Legyen minden könnyen és egyszerűen elérhető, hogy Gizi néni is megtalálja (akkor is, ha az Ön célközönsége értelmiségi).
 • gyorsan töltődik be – ha hosszú másodpercekig kell várni, hogy megjelenjen a tartalom, akkor a látogató odébbáll. Ennyi. A gyorsasághoz optimalizálni kell a képeket, és az oldal kódját. A képek minőségvesztés nélküli tömörítését már akár online is meg lehet oldani.
 • korszerű – mindig vannak trendek a weboldalaknál, hogy épp mi a menő. Nem azt mondom, hogy csak az a jó, ami a legfrissebb divatnak megfelel, de könyörgöm, ne nézzen ki úgy az oldal, mintha a 90-es években készült volna (pl rikító zöld háttér, Comic Sans betűtípus…stb.)
 • mobilbarát – ma már egyre többen böngésznek a mobil eszközük segítségével, ezért komoly mennyiségű látogatót veszíthet el, ha a weboldala nem alkalmazkodik a kijelző méretéhez.
 • interakcióra készteti a látogatókat – teljesen mindegy, hogy mi a célja a weboldalának, egy dolgot mindenképp el kell érnie. Mégpedig azt, hogy valami módon rávegye a látogatót arra, hogy tegyen valamit az oldalon. Minél több látogatót mozgat meg, annál több ügyfele/vevője lesz.
 • védve van a támadásoktól – mert sajnos meg kell védeni. Elképesztő mennyiségű rossz szándékú robot pásztázza megállás nélkül a webet. Előbb vagy utóbb megtalálják az oldalát, és tuti módszereik vannak arra, hogy feltörjék, és levélszemetet küldjenek a segítségével. Ráadásul ha ilyen történik, akkor a tárhelyszolgáltatója is le fogja tiltani az oldalt, hogy a többiek weboldala biztonságban legyen. Szóval kell egy olyan program a weboldalára, ami megvédi ezektől a támadásoktól.
 • legálisan gyűjt adatokat, és helyez el cookie-kat – azaz GDPR-kompatibilis. (EU-s adatvédelmi és adatkezelési szabályok, amit be kell tartani. Komoly büntetésre számíthat az, aki nem a törvénynek megfelelően tárolja mások adatait. Kell egy ügyvéd által elkészített adatvédelmi szabályzat, és kell egy általános szolgáltatási feltételek is. Ezeket megfelelően el kell helyezni a weboldalon.)
 • precízen méri a látogatottságot (Google Analytics) – gondolom, szeretné tudni, hogy honnan érkeztek a látogatók, mennyien voltak, és abból hányan iratkoztak fel vagy csináltak bármit, ami az oldalának célja. De ez azért is hasznos, mert így tudja, hogy melyik részeken változtasson, ha kell. Teljes kontrollja lesz az oldalon, ami megnöveli az eredményességét.
 • könnyen jut jó pozícióba a keresőkben – ennek két része van. Egyrészt van egy technikai háttér, ami szükséges ahhoz, hogy az oldalt megfelelően tudják olvasni a keresők. A pozíció emelése azonban hosszadalmas folyamat, amit rendszeres munkával lehet elérni. Erre vannak SEO szakemberek (SEO: keresőoptimalizálás, azaz elérni, hogy sok látogató érkezzen a Google-ből az oldalára), akik tudnak Önnek segíteni, vagy megtanulhatja Ön is a netről. Rengeteg videó és írott anyag készült már a témában.
 • könnyen kezelhető az admin felülete – egy weboldalt akkor szeretnek a keresők, ha dinamikus (mindig változó, frissülő) a tartalma. Ehhez rendszeresen kell a meglévő jó dolgok mellé, új cikkeket, bejegyzéseket írnia, vagy más módon frissíteni a tartalmat. Ezért nem baj, ha nem kell informatikai diploma, vagy programozói oklevél ahhoz, hogy ezt meg tudja tenni.
 • van hozzá egyszerű kezelési útmutató – azaz nemcsak egyszerű az admin felület, de még le is van írva, hogy mit hol talál meg, és hogyan kell csinálnia.
 • reális az ára, a létrehozás költsége – nem túl drága de nem is olcsó. Ha Ön egy prémium minőségű honlapot szeretne, azt higgye el, hogy nem lehet összecsapni és fillérekért odaadni valakinek. A jó és precíz munkának minden területen megvan az ára, és hosszútávon kifizetődőbb, mint a gyengébb minőségű, de olcsó holmival vesződni. Azonban a gatyáját sem muszáj ráköltenie, hiszen ma már nem szükséges egyedileg leprogramoztatni egy weboldalt – igazából nem is szerencsés, mivel utána bármi változik, az egészet át kell írni, ami további százezrekbe fájhat. A modern weboldalak nagyon nagy százaléka vagy WordPress vagy Joomla vagy Drupál alapokra épül (a WordPress a piacvezető egyszerűsége és keresőbarát szerkezete miatt). Egy jó minőségű, prémium wordpress oldal ára se nem drága, se nem olcsó. Meg tudja fizetni, de nem kapja meg fillérekért.
 • minden funkciója hiba nélkül működik – rettenetesen bosszantó, amikor kiderül, hogy vagy az üzenetküldés vagy a weboldal más fontos része nem működik. Ezt okozhatják a tárhely beállításai (érdemes eleve olyan tárhelyet választani, ami WordPress-barát), vagy valamelyik két program üti egymást. Ezt még a nyilvánosságra hozatal előtt ki kell deríteni és kezelni. Ha pedig később jön elő hiba, akkor jó ha:
 • van rá 3 hónap garancia – ennyi idő alatt kijöhet minden kompatibilitási vagy egyéb mizéria, amit jó, ha a készítő kijavít még annak a csomagnak részként, amiért Ön fizetett.

Ön mit gondol ezekről?

Ha szüksége van egy ilyen weboldalra, kérjen árajánlatot!